
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 12 placków
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 470 kcal/1 porcja
Przepis na Placki cukiniowo-ziemniaczane
Placki cukiniowo - ziemniaczane to całkiem ciekawa alternatywa dla typowych placków ziemniaczanych. Dzięki zawartości cukinii są zdecydowanie mniej kaloryczne, choć smakiem przypominają te tradycyjne, takie babcine. Będą równie wyśmienicie smakowały podane z cukrem i śmietaną, jak i z gulaszem, sosem mięsnym, czy innym, ulubionym sosem.
Składniki na Placki cukiniowo-ziemniaczane
- 2 średniej wielkości cukinie
- 6 ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Placków cukiniowo-ziemniaczanych
- Cukinie umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Starte cukinie lekko posolić i odstawić na 15 minut; następnie odcisnąć z masy nadmiar wody.
- Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce o małych oczkach.
- Starte ziemniaki odcedzić na sicie lub durszlaku o drobnych oczkach; przełożyć odciśniętą masę do miski.
- Do ziemniaków dodać startą cukinię, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz mąkę. Całość doprawić solą i pieprzem; dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać 1 szklankę oliwy.
- Na rozgrzany tłuszcz wykładać masę łyżką, formując placki.
- Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 – 5 minut z każdej strony. Kuchenka podczas smażenia powinna pracować na 6 poziomie mocy lub średnim palniku.
- Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Placki podawać z ulubionym sosem.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Ziemniaki można utrzeć na bardzo małych lub średnich oczkach w zależności od upodobań
- Olej należy przygotować w takiej ilości, aby patelnię napełnić nim do połowy
- Przed włożeniem placków na patelnię, warto mocno rozgrzać tłuszcz, aby placki go nie wsiąkały
- Przed rozpoczęciem pieczenia, należy włożyć odrobinę ciasta na patelnię, aby sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednią rozgrzany; jeśli ciasto będzie skwierczeć, można zaczynać smażenie placków
- Kuchenkę ustawić na 6 lub 7 stopień mocy lub używać średniego palnika