
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 20 - 25 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Pierogi ze szpinakiem
Stanowią sztandarowe danie kuchni polskiej. Mogą być nadziewane grzybami i kapustą, mięsem lub ruskie. Pierogi podane z nieco innym nadzieniem to idealna propozycja dla miłośników kulinarnych eksperymentów. Delikatne ciasto i szpinakowe nadzienie, wzbogacone słonawym serem i wyrazistym czosnkiem to kompozycja smakowa, która zachwyci każdego!
Składniki na Pierogi ze szpinakiem
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- Nadzienie
- 300 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera sałatowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pierogów ze szpinakiem
Nadzienie
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowaniem potrawy.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Do cebuli i czosnku dodać rozmrożony szpinak, smażyć przez ok. 7-10 minut, doprawić całość solą i pieprzem.
- Ser wyjąć z opakowania, odlać wodę, w której był marynowany, pokroić w kostkę, dodać do szpinaku, wymieszać.
Ciasto
- Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i masło; zagniatać dodając stopniowo letnią wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując odrobiną mąki.
- Z przygotowanego ciasta wyciąć kółka przy pomocy szklanki.
- Na każdym placku umieścić przy pomocy łyżeczki szpinakowe nadzienie.
- Dokładnie zlepić boki każdego kółka formując pierogi.
- Zagotować 2 litry wody, dodać łyżeczkę soli.
- Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi odcedzić przy użyciu durszlaka lub wyjąć łyżką cedzakową na talerz, podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne, a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła
Idealne <3
Nigdy bym nie powiedział, że pierogi bez mięsa będą mi smakować. Jak to facet mięso musi być. 😉 a te pierogi są bardzo dobre !
Cieszę się bardzo, że smakowały:)
Fajne delikatne ciasto. Farsz też niczego sobie zasługuje w pełni na 5 gwiazdek 🙂
Dziękuję:)