
- Czas przygotowania: 1h 10 min
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 20 - 25 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Pierogi z serem
Stanowią smak dzieciństwa i przywodzą na myśl ciepły, spokojny dom babci. Mogą być ruskie, postne z grzybami i kapustą lub z mięsem. Pierogi z serem to połączenie delikatnego ciasta i słodkiego nadzienia. Tak przyrządzone pierożki podbiją serce każdego łasucha!
Składniki na Pierogi z serem
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- Nadzienie
- 250 g białego sera
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 torebki budyniu śmietankowego
Sposób wykonania Pierogów z serem
Nadzienie
- Ser, cukier, cukier wanilinowy oraz budyń wymieszać, najlepiej przy pomocy miksera na jednolitą masę.
Ciasto
- Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i masło; zagniatać dodając stopniowo letnią wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując odrobiną mąki.
- Z przygotowanego ciasta wyciąć kółka przy pomocy szklanki.
- Na każdym placku umieścić przy pomocy łyżeczki serowe nadzienie.
- Dokładnie zlepić boki każdego kółka formując pierogi.
- Zagotować 2 litry wody, dodać łyżeczkę soli.
- Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi odcedzić przy użyciu durszlaka lub wyjąć łyżką cedzakową na talerz, ozdobić roztopionym masłem.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne, a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła