
- Czas przygotowania: 1h 10 min
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 20 - 25 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 510 kcal/1 porcja
Przepis na Pierogi z białym serem i truskawkami
Pierogi z białym serem i truskawkami! Mniam! Uwielbiane nie tylko przez dzieci. Równie chętnie zajadają się nimi dorośli. Pierogi te sprawiają, że przenoszą się w czasie – do kuchni mamy, albo babci. To niezapomniane smaki. Babcie zazwyczaj podawały je ze śmietaną i z cukrem. Dziś można już nieco urozmaicić formę podania i zaserwować je z bitą śmietaną i na przykład polewą czekoladową.
Składniki na Pierogi z białym serem
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- Nadzienie
- 200 g białego sera
- 3 łyżki cukru
- 1 aromat waniliowy
- 200 g truskawek
- Dodatkowo
- bita śmietana
- polewa czekoladowa
Sposób wykonania Pierogów z białym serem
Nadzienie
- Ser, cukier i aromat waniliowy zmiksować na jednolitą masę.
- Z truskawek usunąć szypułki, dokładnie je umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sera; wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto
- Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i masło; zagniatać dodając stopniowo letnią wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podzielić go na dwie części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując odrobiną mąki.
- Z przygotowanego ciasta wyciąć kółka przy pomocy szklanki.
- Na każdym placku umieścić przy pomocy łyżeczki serowo - truskawkowe nadzienie.
- Dokładnie zlepić boki każdego kółka formując pierogi.
- Zagotować 2 litry wody, dodać łyżeczkę soli.
- Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi odcedzić przy użyciu durszlaka lub wyjąć łyżką cedzakową na talerz, ozdobić bitą śmietaną oraz polewą czekoladową.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne, a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła