
- Czas przygotowania: 2h 30 min
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 20 - 25 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Pierogi ruskie
Ich nazwa wiąże się z Rusią Czerwoną, czyli krainą historyczną obejmującą południowo – wschodnią część Polski i północno – zachodnią Ukrainę. Pierogi ruskie to kompozycja delikatnego ciasta na bazie mąki i wody oraz serowo – ziemniaczanego nadzienia z dodatkiem podsmażonej, rumianej cebuli. Takie danie przygotowane w domowym zaciszu to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki na Pierogi ruskie
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- Nadzienie
- 250 g tłustego twarogu
- 250 g ziemniaków
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pierogów ruskich
Nadzienie
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać ½ łyżki soli, gotować przez ok. 15 – 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane).
- Ziemniaki odcedzić, odstawić do wystygnięcia. Następnie przecisnąć je przez praskę.
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
- Twaróg rozgnieść przy pomocy widelca, przełożyć do przeciśniętych ziemniaków, dodać podsmażoną cebulę. Całość doprawić solą, pieprzem; dokładnie wymieszać.
Ciasto
- Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i masło; zagniatać dodając stopniowo letnią wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podzielić go na dwie części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując odrobiną mąki.
- Z przygotowanego ciasta wyciąć kółka przy pomocy szklanki.
- Na każdym placku umieścić przy pomocy łyżeczki serowo-ziemniaczane nadzienie.
- Dokładnie zlepić boki każdego kółka formując pierogi.
- Zagotować 2 litry wody, dodać łyżeczkę soli.
- Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi odcedzić przy użyciu durszlaka lub wyjąć łyżką cedzakową na talerz, podawać z kwaśną śmietaną lub z podsmażonym boczkiem.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne, a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła
co to za kropki w farszu
„Kropki” w farszu to zrumieniona cebula:)