
- Czas przygotowania: 2h 00 min
- Czas gotowania: 2h 00 min
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 275 kcal/1 porcja
Przepis na Galaretę drobiową
W zalezności od regionu Polski galareta jest różnie nazywana. Można spotkać się z takimi określeniami jak: „zimne nóżki”, „nóżki w galarecie”, „zylc” i „galart”. Klasyczną formą galarety są „zimne nóżki”, czyli potrawa przygotowana na bazie nóg wieprzowych. Alternatywą dla tych, który nie przepadają za tradycyjną galaretą jest przygotowanie jej na bazie drobiowego mięsa, z dodatkiem warzyw, jaj i natki pietruszki.
Składniki na Galaretę drobiową
- 4 udka z kurczaka
- 10 łapek z kurczaka
- 4 marchewki
- 1 seler
- 1 por
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 jajka
- 2 łyżki żelatyny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Galarety drobiowej
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, cebulę podpiec przez 1 minutę nad ogniem lub uprażyć w piekarniku.
- Udka i łapki opłukać, wstawić do garnka z warzywami, zalać 700 ml wody, zagotować na wolnym ogniu.
- Po zagotowaniu się mięsa, należy przy użyciu sitka lub łyżki zebrać „szumowiny”.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.
- Gotować przez 2 godziny na bardzo wolnym ogniu.
- Po ugotowaniu wywar odcedzić przez sito; doprawić solą, ewentualnie pieprzem.
- Żelatynę dokładnie rozpuścić w wywarze, odstawić do wystygnięcia.
- Mięso z udek oddzielić od kości, pokroić w kostkę; marchewkę ugotowaną w wywarze pokroić w plastry.
- Jajka ugotować na twardo (8 minut), ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki.
- Chłodny wywar przelać do 6 małych miseczek. Gdy wywar będzie tężał, do każdej miseczki włożyć mięso, kawałek jajka, plastry marchewki oraz posiekaną pietruszkę.
- Tak przygotowaną galaretę odstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z octem.