
- Czas przygotowania: 2h 00 min
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 580 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone żeberka z kiszoną kapustą
Można przyrządzać je na wiele sposobów: grillowane, na słodko, na ostro lub duszone z cebulą. Idealną propozycją na soczyste żeberka jest pieczenie ich w towarzystwie kiszonej kapusty. Niepowtarzalny smak i aromat mięsa zapewnia kompozycja ziół i przypraw, między innymi papryki, czosnku, gorczycy i imbiru.
Składniki na Żeberka
Sposób wykonania Żeberek
- Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze porcje.
- Mięso natrzeć dokładnie przyprawą do żeberek i odstawić na min. 2 godziny do lodówki.
- Kapustę należy wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, podzielić na 2 części.
- Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić porcję kapusty, następnie żeberka i całość przykryć pozostałą częścią kapusty.
- Tak przygotowane żeberka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 1,5 godziny.
- Podawać zaraz po przygotowaniu.
Fajny przepis. Wydaje się być prosty dlatego jutro zabieram się za żeberka.
Prosty przepis dla osób lubiących tradycyjną kuchnię:)
szybkie,proste w przygotowaniu i smaczne,polecam