
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 porcja
Przepis na Leczo z papryki
Leczo to danie typowe dla kuchni węgierskiej, którego podstawowymi składnikami są: papryka, pomidor i cebula. Potrawa o słodko – ostrym smaku jest też chętnie przygotowywana w Polsce. Kompozycja kolorowych papryk, słodkich pomidorów i wyrazistej cebuli, wzbogacona koncentratem pomidorowym to świetny pomysł na smaczny obiad. Idealnie sprawdzi się również w roli gorącej, pożywnej kolacji lub jako przekąska dla gości!
Składniki na Leczo
- 3 papryki o dowolnych kolorach
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Leczo
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
- Papryki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, dokładnie opłukać. Następnie pokroić je w paski, dodać do cebuli; wszystko poddusić.
- Pomidory umyć, sparzyć gorącą wodą, zdjąć z nich skórkę i pokroić w półplasterki; dodać do podduszonej papryki.
- Do potrawy dodać także koncentrat pomidorowy, całość doprawić solą i pieprzem.
- Leczo dodawać zaraz po przygotowaniu z dodatkiem posiekanej pietruszki.
Ja leczo lubie z duza ilością warzyw. Zawsze daje trzy kolory papryki, cukinię, kabaczka , cebule, marchewke, pietruszke 🙂
Tak, im więcej warzyw, tym lepiej. Moje leczo to minimalistyczna wersja:)
Mi smakuje nawet ta minimalistyczna wersja 🙂