Alergeny: Orzeszki Ziemne

orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne

Orzechy ziemne są alergenem, który spośród innych uczulających pokarmów najczęściej powoduje śmiertelną reakcję alergiczną. Istotnym faktem jest to, że uczulają nie tylko orzechy arachidowe konsumowane w całości, ale również stanowiące dodatek do potraw, czyli przede wszystkim masło arachidowe. Część osób uczula się na nie już w życiu płodowym, zaś część poprzez antygeny zawarte w mleku matki. Objawy alergii na produkt są bardzo niebezpieczne, ponieważ jednym z nich jest anafilaksja, mogąca doprowadzić do zgonu uczulonego. Innymi ważnymi symptomami uczulenia są: pokrzywka kontaktowa, czyli obrzęk skóry, rozmaite wysypki oraz obrzęk dróg oddechowych. Objawy uczulenia na orzechy arachidowe mogą wystąpić natychmiast po spożyciu, ale również kilka godzin później. Do najpopularniejszych metod diagnostycznych zalicza się punktowe testy skórne, testy z krwi czy też testy prowokacyjne. Głównym sposobem walki z alergią jest wykluczenie orzechów ziemnych i produktów je zawierających z codziennej diety.