
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 220 kcal/1 porcja
Przepis na Musztardowe udka z pieczarkami
Udka z kurczaka bardzo często goszczą na polskich stołach. Drób, obok wieprzowiny, to ulubione mięso Polaków. By nie było nudno, warto z nim eksperymentować, używać nowych przypraw, warzyw i innych dodatków. Udka musztardowe to bardzo aromatyczne danie, dzięki intensywnym przyprawom. Podawane jako danie główne z różnymi dodatkami.
Składniki na Musztardowe udka
- 2 udka z kurczaka
- 10 średniej wielkości pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Musztardowych udek
- Oliwę z oliwek wymieszać z musztardą, tymiankiem, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do marynaty.
- Mięso opłukać, osuszyć, dokładnie natrzeć marynatą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Pieczarki opłukać; jeśli są duże, to przekroić je na mniejsze kawałki (połówki lub ćwiartki).
- Po upływie 2 godzin mięso przełożyć do rękawa do pieczenia; do środka dodać również pieczarki oraz łyżeczkę masła.
- Mięso włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 40 – 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, aby skórka zrumieniła się.
- Mięso podawać z ulubionymi warzywami.