
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z serem „Feta” i brokułami
Zdrowo na talerzu i przyjemnie dla podniebienia, to przychodzi na myśl, gdy patrzymy i próbujemy tej sałatki. Zdrowy bałkański ser dostarcza cennych wartości odżywczych, zaś brokuły to źródło ważnych dla człowieka witamin. Pomidory dodają jej aromatu. Sałatka z fetą i brokułami to doskonała przekąska do pracy, chętnie jedzona na śniadanie i kolację.
Składniki na Sałatkę
- 200 g różyczek brokułów (świeżych)
- 200 g wędliny drobiowej lub szynki (w kawałku)
- 2 średniej wielkości pomidory
- 200 g sera 'Feta'
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki
- Różyczki brokułów podzielić na mniejsze części.
- Zagotować 1,5 l wody, odrobinę posolić.
- Brokuły wrzucić na wrzącą wodę, gotować je ok. 7 - 10 minut; odcedzić i pozostawić do wystudzenia.
- Ser wyjąć z opakowania, odlać wodę, w której był marynowany, pokroić w kostkę.
- Wędlinę oraz pomidory również pokroić w kostkę, dodać do nich brokuły; wszystko wymieszać.
- Do sałatki dodać majonez, doprawić całość odrobiną pieprzu.
Bardzo dobra sałatka,robiłam,polecam
Do tego zdrowa i nie zajmuje dużo czasu!:)