
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Makaron „penne” z groszkiem i śmietaną
To danie, które ma ogromne szanse stać się ulubionym daniem zapracowanych i zaganianych gospodyń. Jedyna czasochłonna czynność to upieczenie piersi z kurczaka. Pozostałe składniki przygotowuje się niemalże błyskawicznie. Smakuje wyśmienicie, z pewnością trafi w gusta smakowe powracających z pracy i szkoły. Uzupełni braki energii, dostarczy wartości odżywczych. Tani, prosto i smacznie. Czego chcieć więcej?!
Składniki na Penne z groszkiem i śmietaną
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 400 g makaronu typu „Penne”
- 250 ml śmietany do zup i sosów
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Penne z groszkiem i śmietaną
- Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
- Następnie mięso oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i skropić oliwą z oliwek; wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Po upływie 2 godzin, mięso włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec przez 30 minut.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z użyciem kilku kropel oliwy z oliwek.
- Do cebuli dodać śmietanę oraz odsączony z zalewy groszek konserwowy, doprawić solą oraz pieprzem; poddusić.
- Zagotować 2 l wody, dodać 1 łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „al dente”. Odcedzić.
- Gorący makaron wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem oraz kawałkami piersi z kurczaka.
- Potrawę udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.