
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 370 kcal/1 porcja
Przepis na Spaghetti w sosie pomidorowo-bazyliowym
Spaghetti w sosie pomidorowo-bazyliowym to bardzo ciekawe, bezmięsne rozwiązanie. Danie lekkie i przyjemne. Sprawdzi się wyśmienicie w cieplejsze dni, zwłaszcza z uwagi na zawartość orzeźwiającej bazylii. Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga ani specjalnych umiejętności ani czasu. Wystarczy spaghetti, pomidory, bazylia i dodatki według uznania. Niemalże wszystko się sprawdzi. Ta propozycja uwzględnia czarne oliwki.
Składniki na Spaghetti
- 400 g makaronu „Spaghetti”
- 1 duża cebula
- 5 dojrzałych pomidorów
- 10 czarnych oliwek w zalewie
- liście bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Spaghetti
- Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek.
- Do cebuli dodać umyte i pokrojone w kostkę pomidory; wszystko poddusić.
- Oliwki odsączyć z zalewy, w której były marynowane, każdą z nich przekroić na pół i dodać do pomidorów.
- Pomidorowy sos doprawić solą, pieprzem oraz drobno posiekanymi listkami świeżej bazylii.
- Zagotować 2 l wody, dodać 1 łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „al dente”. Odcedzić; nie płukać zimną wodą!
- Gorący makaron wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem.
- Potrawę udekorować listkami bazylii i podawać tuż po przygotowaniu.
Spaghetti w każdej postaci stanowi wartościową potrawę. Ta, która jest sugerowana tutaj ma świetny smak. Próbowałem więc wszystkim polecam.