
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 380 kcal/1 porcja
Przepis na Makaron tagliatelle z warzywami i kurczakiem
Smakowite danie, bogate w niemalże wszystkie niezbędne składniki. Makaron – dostarczy węglowodanów, piersi z kurczaka – białka, natomiast warzywa – witamin i minerałów. To, taka namiastka kuchni włoskiej, we własnej kuchni. A kto nie lubi kuchni włoskiej? To bogactwo smaków pobudza wyobraźnię. Tymianek, świeża papryka, pomidory i oliwa z oliwek sprawią, że zwykłe danie z makaronem i piersiami z kurczaka stanie się zupełnie wyjątkowym, do którego chętnie się powraca.
Składniki na Tagliatelle z warzywami
- Kurczak
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka tymianku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- Warzywa
- 1 cebula
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki
- pęczek koperku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- Makaron
- 400 g makaronu typu „Penne”
- sól
Sposób wykonania Tagliatelle z warzywami
Kurczak
- Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
- Następnie mięso oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i skropić oliwą z oliwek; wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Po upływie 2 godzin, mięso włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec przez 30 minut.
Warzywa
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z użyciem kilku kropel oliwy z oliwek.
- Papryki przekroić na pół, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski; następnie przełożyć je do cebuli i wszystko poddusić.
- Do podduszonych warzyw dodać umyte i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobno posiekany koperek; wszystko podsmażyć i doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron
- Zagotować 2 l wody, dodać 1 łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „al dente”. Odcedzić.
- Gorący makaron wymieszać z przygotowanymi wcześniej warzywami oraz kawałkami piersi z kurczaka; potrawę udekorować koperkiem.
Wypróbuję z makaronem razowym 🙂