
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Zapiekankę z makaronem i szpinakiem
Zabrakło czasu na wymyślanie skomplikowanych dań, nie ma ochoty na wyprawę na specjalne zakupy? Trudno. Na szybko i bez zbędnych komplikacji można przygotować zapiekankę z makaronem i szpinakiem. Niemalże w każdej kuchni można znaleźć makaron, a w lodówce żółty ser i śmietanę. Być może nawet w zamrażalniku znajdzie się jakaś zapomniana szpinakowa mrożonka. I jeszcze tylko godzinka i danie gotowe. Tanio, szybko i do tego zdrowo i pożywnie! Czego chcieć więcej?
Składniki na Zapiekankę z makaronem
- 400 g makaronu „Penne” (rurki)
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 pomidory
- 200 g żółtego sera
- 200 g boczku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zapiekanki z makaronem
- Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na suchej patelni.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie aż będzie miękki, ale nie rozgotowany (ok. 8 minut), odcedzić.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Do cebuli i czosnku dodać rozmrożony szpinak, smażyć przez ok. 7-10 minut.
- Pod koniec smażenia dodać śmietanę i jogurt, doprawić całość solą i pieprzem.
- Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na warstwie makaronu ułożyć boczek, starty żółty ser oraz szpinak.
- Całość ozdobić plastrami pomidora i zapiec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza.