
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 10 sztuk
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 160 kcal/1 porcja
Przepis na Jajka faszerowane pastą szpinakową
Jajka faszerowane pastą szpinakową to danie świetnie wpisujące się w klimat świąt wielkanocnych. Zielone nadzienie na bazie mrożonego szpinaku, słonego sera feta i złocistej cebuli to doskonały duet do jajek. Potrawa idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację czy smaczną przekąskę.
Składniki na Jajka faszerowane pastą szpinakową
Sposób wykonania Jajek faszerowanych
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowaniem potrawy.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy.
- Do cebuli dodać rozmrożony szpinak, smażyć przez ok. 7 minut, doprawić całość solą i pieprzem, odstawić do wystudzenia.
- 5 jajek ugotować na twardo (8 minut), ostudzić, obrać; każde z nich przekroić na pół.
- Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść je widelcem, dodać do masy szpinakowej.
- Ser wyjąć z opakowania, odlać wodę, w której był marynowany, pokroić w kostkę, dodać do szpinaku; wszystko zblendować na gładką masę.
- Połówki jajek napełnić farszem przy pomocy szprycy. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby skorupka dobrze odchodziła od jajek, należy posolić wodę, w której jajka będą gotowane
Urocze 🙂
🙂