
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas gotowania: 25 minut
- Porcje: ok. 3 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 210 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z groszku konserwowego
Kremowe zupy są lekkie, zdrowe i wyśmienicie prezentują się na talerzu. Przygotowana na bazie zielonego groszku konserwowego, z dodatkiem aromatycznego bulionu to świetny pomysł na tanie i szybkie danie obiadowe. Podana z kleksem śmietany i złocistą grzanką zachwyci każdego!
Składniki na Zupę krem z groszku konserwowego
- 2 puszki groszku konserwowego
- 2 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 duża cebula
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy krem z groszku konserwowego
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie.
- Groszek odsączyć z zalewy, w której był marynowany, dodać go do cebuli, wszystko podsmażyć.
- Następnie dodać gorący bulion, całość zagotować.
- Zupę zmiksować przy użyciu blendera; w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z ziemniaczanymi kuleczkami.
Nigdy nie przepadałam za zupami krem. Ale od jakiegoś czasu po woli się do nich przekonuję. A ta z groszku jest PYCHA 🙂
Ja z kolei jestem wielką zwolenniczką kremowych zup. Są zdrowe, wyśmienicie smakują a przez to, że nie są zagęszczane mąką ani śmietaną mają mało kalorii:)