
- Czas przygotowania: 1h 10 min
- Czas gotowania: 20 minut
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 340 kcal/1 porcja
Przepis na Domową pizzę z pieczarkami i salami
Może być przyrządzana na cienkim i grubym cieście, z dodatkami wpasowującymi się w najróżniejsze smakowe gusta. Pizza, danie typowe dla kuchni włoskiej, zyskała obecnie popularność na całym świecie. Przygotowana na delikatnym, kruchym cieście, ze świeżymi warzywami i ulubionymi dodatkami to idealny pomysł na przekąskę i poczęstunek dla znajomych! Nie może zabraknąć aromatycznych ziół i wyrazistej, świeżej bazylii!
Składniki na Domową pizzę
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/3 kostki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 6 pieczarek
- 6 plastrów salami
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 200 g żółtego sera
- 3 łyżeczki pasty pomidorowej
- kilka listków świeżej bazylii
- suszone oregano
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Domowej pizzy
- Do podgrzanego mleka dodać wodę, sól, cukier oraz drożdże, wszystko wymieszać.
- Następnie dodać oregano oraz mąkę, ciasto wyrobić rękami.
- Ciasto posmarować oliwą, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po upływie 30 minut rozwałkować ciasto.
- 1/3 kostki sera pokroić w paski, rozłożyć je na brzegu pizzy po czym zawinąć brzeg ciasta tak, aby zalepić nim ser.
- Na cieście rozsmarować pastę pomidorową.
- Pieczarki i pomidory opłukać, pokroić w plastry a obraną cebulę posiekać w piórka.
- Na pizzy rozłożyć kolejno plastry pieczarek, pomidorów, salami oraz piórka cebuli.
- Całość posypać solą, pieprzem i oregano.
- Pizzę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piec przez 15 – 20 minut.
- Pod koniec pieczenia pizzę posypać startym żółtym serem.
- Pizzę podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika udekorowaną listkami świeżej bazylii lub z ulubionym sosem.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Wszystkie składniki do ciasta na pizzę powinny mieć temperaturę pokojową, warto je również delikatnie podgrzać
- Drożdże do pizzy muszą być świeże, w przeciwnym razie ciasto może się nie udać
- Przed wyrobieniem ciasta, mąkę warto przesiać przez sito
- Dobrze wyrobione ciasto do pizzy jest gładkie, elastyczne i nie przywiera do rąk
- Zamiast pasty pomidorowej do pizzy można użyć pomidorów z puszki
- Ser żółty warto zastąpić serem „mozzarella”
- Zamiast sosów czy ketchupu warto użyć oliwy z oliwek lub świeżych ziół
Pyszna ta pizza. Wcześniej inaczej ciasto robiłam ale jak spróbowałam tej, to teraz tylko pizza z tym ciastem mi smakuje. Jest „mega” smaczna.
Bardzo dziękuję za miłe słowa!