
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 440 kcal/1 porcja
Przepis na Hot dogi
Jedzenie typu fast food, uwielbiane zwłaszcza przez najmłodszych smakoszy, można smacznie i zdrowo przyrządzić samodzielnie. Hot dog, czyli połączenie bułki i gorącej parówki to sztandarowe danie kuchni amerykańskiej. Przygotowane ze świeżych bagietek, ulubionych parówek i wzbogacone warzywami to przekąska, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych!
Składniki na Hot dogi
- 4 krótkie bagietki z sezamem
- 4 parówki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu
- masło
- musztarda
- ketchup
- prażona cebulka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Hot dogów
- Bagietki naciąć, aby zmieściły się w nich parówki; każdą z nich posmarować w środku masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 5 - 7 minut.
- Parówki obrać z folii, zalać 2 szklankami wody, zagotować.
- Kapustę pekińską posiekać, dodać do niej obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, majonez, szczyptę soli i pieprzu; wszystko dokładnie wymieszać.
- Bagietki wyjąć z piekarnika. Do środka każdej bułki włożyć ok. 2 łyżki sałatki i parówkę.
- Na wierzchu hot doga rozsmarować musztardę i ketchup; całość posypać prażoną cebulką.
Domowe wersje hot dog’ow , hamburger’ów itp sa najlepsze 🙂
Zgadzam się!:)