
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 230 kcal/1 porcja
Przepis na Białą kapustę z ziemniakami
Znana już w Starożytności biała kapusta oraz niezastąpione w kuchni ziemniaki stanowią smaczny i pożywny duet. Potrawa, podawana na gorąco w towarzystwie rumianego boczku, wzbogacona aromatycznym liściem laurowym i zielem angielskim to świetny pomysł na obiad. Delikatne smaki przełamane wyrazistymi przyprawami zaspokoją najbardziej wysublimowane gusta smakowe!
Składniki na Białą kapustę z ziemniakami
- 1 duża główka kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 200 g kefiru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Białej kapusty z ziemniakami
- Kapustę posiekać na szatkownicy, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżkę soli, ugotować do miękkości, odcedzić.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać ½ łyżki soli, gotować przez ok. 10 – 15 minut.
- Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić, zostawiając ½ objętości wody, w której były gotowane.
- Do ziemniaków z wodą dodać kapustę, wszystko zgnieść przy pomocy tłuczka.
- Kapustę z ziemniakami doprawić solą, pieprzem, dodać także kefir, wszystko zagotować.
- Kapustę podawać okraszoną zrumienionym boczkiem.