- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 6 kotletów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 620 kcal/1 porcja
Przepis na Kotlet schabowy po wiedeńsku
Kawałek cielęciny panierowany w bułce tartej, serwowany z plasterkiem cytryny to austriacki sznycel wiedeński. „Sznycel po wiedeńsku”, czyli kotlet o nazwie zbliżonej do pochodzącego z Austrii pierwowzoru jest przyrządzany z wieprzowiny. W tradycję kuchni polskiej wpisało się, że tak przyrządzone kotlety podaje się w towarzystwie sadzonego jajka. Do tego ziemniaki i ulubiona surówka i danie obiadowe gotowe!
Składniki na Kotlet schabowy po wiedeńsku
- 600 g schabu bez kości
- 9 jajek
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek mąki
- bułka tarta
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- olej lub smalec do smażenia
Sposób wykonania Kotleta schabowego po wiedeńsku
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 6 plastrów.
- Kawałki schabu rozbić przy użyciu tłuczka, następnie doprawić je solą i pieprzem.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem 3 jajka.
- Każdy plaster mięsa zanurzyć w mące, następnie w jajku, panierować w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 4 minuty z każdej strony tak, aby schabowe się zrumieniły.
- Na osobnej patelni rozpuścić masło i usmażyć 6 sadzonych jajek (pod przykryciem, bez przewracania na drugą stronę).
- Na każdym kotlecie ułożyć po 1 sadzonym jajku i udekorować szczypiorkiem.
Obiad był pyszny. Dziękuję za przepis 🙂 Oby jak najwięcej takich mega przepisów.
Cieszę się! Obiecuję, że będzie ich więcej:)
Obiadek jak się patrzy 🙂 Super!
Bardzo mi miło:)