- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z koperku
Kremowe zupy są zdrowe, smaczne oraz wspaniale prezentują się na talerzu. Delikatna zupa o intensywnym smaku i aromacie kopru włoskiego to świetny pomysł na pożywne danie obiadowe. Połączenie drobiowego bulionu i warzyw zachwyci każde podniebienie!
Składniki na Zupę krem z koperku
- 2 udka z kurczaka
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 duży pęczek koperku
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy krem z koperku
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, podzielić na mniejsze kawałki.
- Mięso opłukać, wstawić do garnka, zalać zimną wodą (1,5 l), zagotować na wolnym ogniu.
- Dodać uprzednio przygotowane warzywa, gotować przez 30 minut na bardzo wolnym ogniu; pod koniec wywar doprawić solą i pieprzem.
- Koperek umyć, posiekać, podsmażyć na maśle, po czym dodać go do wywaru.
- Z zupy usunąć mięso, pozostałe warzywa wraz z bulionem zmiksować przy użyciu blendera.
- Zupę podawać z keksem śmietany lub z odrobiną jogurtu naturalnego.