Jemy oczami i to nie ulega wątpliwości. Ominiemy bardzo smaczną potrawę, jeśli będzie wyglądała mało apetycznie. Sałatki wielowarstwowe, kolorowe, wieloskładnikowe idealnie wyglądają w szklanych, przeźroczystych naczyniach. Tak podana na stół sałatka sama w sobie stanowi ozdobę. Apetyt gości rozbudzisz podając sałatki niekonwencjonalnie w wydrążonych warzywach, w cukinii, papryce, pomidorach. W taki sposób podaje się sałatki cięższe z sosami zazwyczaj na bazie majonezu, z pieczarkami, grzybami. Lekkie sałatki z dipem jogurtowym pięknie prezentują się w szklanych salaterkach. Popularną sałatkę jarzynową podawaj w kolorowych naczyniach bądź na talerzach, np. na zielonym liściu sałaty. Sałatki owocowe serwuje się w salaterkach bądź wydrążonych owocach, doskonale nadaje się melon czy arbuz.