- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Cukinie faszerowane mięsem mielonym
Niskokaloryczne, zielone warzywo pochodzące z Włoch to doskonała baza dla wielu potraw. Cukinia, bo o niej mowa, ze względu na delikatny smak stwarza szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Faszerowana aromatycznym mielonym mięsem z nutką słodkawego pomidora i intensywnego czosnku, otulona gorącym plastrem żółtego sera to świetna przekąska na każdą okazję!
Składniki na Cukinie faszerowane
- 1 średniej wielkości cukinia
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 plastry żółtego sera
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka tymianku
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania Cukinii faszerowanych
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy z oliwek.
- Do podsmażonej cebuli dodać mięso, dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
- Mięso doprawić solą czosnkową, pieprzem ziołowym, tymiankiem, koncentratem pomidorowym; wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć.
- Cukinię przeciąć wzdłuż na pół, ugotować ją w osolonej wodzie (czas gotowania – ok. 10 minut). Następnie wydrążyć z połówek miąższ, pozostawiając odstęp ok. 1,5 cm od skóry.
- Połówki cukinii wypełnić nadzieniem z mięsa mielonego i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Cukinie skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
- Pod koniec pieczenia cukinie przykryć plastrami żółtego sera i pozostawić w piekarniku, aż ser się rozpuści.