- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 10 placków
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 270 kcal/1 porcja
Przepis na Placki z cukinii
Cukinię można przyrządzać na wiele sposób. Ze względu na jej neutralny smak świetnie nadaje się do smażenia czy faszerowania. Oryginalnym rozwiązaniem są placuszki w chrupiącej panierce, z dodatkiem włoszczyzny. Posiłek zdrowy, prosty a jego przygotowanie to zaledwie chwila. Idealnie sprawdzi się na kolację, przekąskę czy efektowną przystawkę dla znajomych!
Składniki na placki
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- 1 garść posiekanej pietruszki
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Placków
- Cukinie umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Starte cukinie lekko posolić i odstawić na 15 minut; następnie odcisnąć z masy nadmiar wody.
- Do cukinii dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, majonez, pietruszkę, bułkę tartą oraz mąkę. Całość doprawić solą i pieprzem; dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać 1 szklankę oleju.
- Na rozgrzany tłuszcz wykładać masę łyżką, formując placki.
- Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 – 5 minut z każdej strony. Kuchenka podczas smażenia powinna pracować na 6 poziomie mocy lub średnim palniku.
- Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Podawać z ulubionym sosem i wędzonym łososiem.