Dziś w handlu możemy się spotkać z najprzeróżniejszymi kształtami i rozmiarami form do pieczenia. Wykonane są też z różnych materiałów i tak tymi najpopularniejszymi, raczej z uwagi na cenę a nie ich jakość, są formy z blachy aluminiowej. Jednak w porównaniu z innymi są mało praktyczne. Wymagają smarowania przed pieczeniem, do tego często rdzewieją. Możemy też spotkać blaszki klasyczne, które są już pokryte odpowiednimi powłokami. Są nieco droższe jednak ich trwałość jest znacznie dłuższa, no i co najważniejsze ciasto do nich nie przywiera. Najtrwalsze i jednocześnie najlepsze są formy silikonowe. Jednak za jakością idzie też cena.

A jakie rozmiary blaszek do pieczenia są najpraktyczniejsze i jakie warto mieć w kuchni? Do niemalże wszystkich ciast pasuje forma w rozmiarze 25 na 36 cm, warto też mieć tzw. „keksówkę o wymiarach około 10 na 25 cm, w niej upieczemy nie tylko keks, ale też zwykłą babkę. Bardzo popularne są też tortownice z zatrzaskiem na bocznej ściance i oddzielanym dnem. Ich wymiary mieszczą się pomiędzy 19 a 33 cm.