
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 440 kcal/1 porcja
Przepis na Młodą kapustę z pomidorami
Młoda kapusta z pomidorami i nie tylko. Przygotowywana prawie jak bigos, z dodatkiem kiełbasy i boczku, jednak bez kiszonej kapusty. To świetne danie jednogarnkowe. Proste, tanie w przygotowaniu i do tego nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy wszystko przygotować, a ugotuje się samo. W sam raz dla zabieganych.
Składniki na Młodą kapustę
- 200 g swojskiej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- ½ główki młodej kapusty
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka tymianku
- pęczek koperku
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Młodej kapusty
- Kapustę posiekać, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować 10 minut, odcedzić.
- Pomidory delikatnie naciąć, zalać wrzątkiem, opłukać zimną wodą i zdjąć z nich skórkę.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 4 łyżek oliwy.
- Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, dodać do cebuli, wszystko zrumienić.
- Do podsmażonej kiełbasy dodać pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy oraz kapustę, wszystko poddusić, aby woda zawarta w kapuście odparowała; doprawić całość solą, pieprzem i tymiankiem.
- Potrawę udekorować drobno posiekanym koperkiem, podawać zaraz po przygotowaniu.