
- Czas przygotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 340 kcal/1porcja
Przepis na Sałatkę z serem „Feta” i suszonymi pomidorami
Mieszanka sałat, kiełków i suszonych pomidorów, to istna bomba witaminowa, bogata w minerały i inne składniki odżywcze. Dodatkowo ser „Feta” dostarczy niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu – białka. To szybka w przygotowaniu przekąska dla tych, którzy wiedzą, co dla nich dobre. Lekka i zdrowa sałatka z serem „Feta” i suszonymi pomidorami sprawdzi się przy wielu, różnych okazjach.
Składniki na Sałatkę z serem „Feta"
- 200 g sera „Feta”
- garść sałaty lodowej
- garść roszponki
- garść rukoli
- garść kiełek
- 1 czerwona cebula
- 8 suszonych pomidorów
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz
- sól
Sposób wykonania Sałatki z serem „Feta"
- Każdą z sałat opłukać, odsączyć z nadmiaru wody, porwać palcami na mniejsze kawałki.
- Ser pokroić w kostkę; cebulę obrać, bardzo drobno posiekać.
- Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
- Kawałki sera ułożyć na sałacie, dodać cebulkę, kiełki oraz suszone pomidory.
- W osobnym naczyniu wymieszać ocet winny ze szczyptą soli, po czym dodać oliwę z oliwek i doprawić całość świeżo zmielonym pieprzem.
- Sałatę skropić uprzednio przygotowanym sosem, posypać pestkami słonecznika i podawać zaraz po przygotowaniu.