
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 510 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto „Cycki Murzynki”
Ta seksistowska nazwa przyciągnie wielu amatorów amorów. Jak na każde pyszne ciasto przystało, jego wykonanie jest nieco czaso – i pracochłonne. Mimo wszystko warto. Efekt zachwyci wszystkich. Delikatne, lekko kokosowe ciasto, krem z nutą wanilii, a całość pokryta mleczno-czekoladową polewą. Pychota warta grzechu!
Składniki na Ciasto „Cycki Murzynki”
- Ciasto
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem
- 1 budyń waniliowy
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki
- ½ l mleka
- 250 g masła
- ½ szklanki cukru
- Polewa
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
- 5 łyżek mleka
- Dodatkowo
- biszkopty
- wiórki kokosowe
Sposób wykonania Ciasta „Cycki Murzynki”
Ciasto
- Białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać wiórki i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut.
- Ciasto po upieczeniu wyjąć, ostudzić.
Krem
- Odlać ½ szklanki mleka, pozostałą ilość mleka zagotować.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puch przy pomocy miksera.
- Do utartych żółtek dodać ½ szklanki mleka, mąkę oraz budyń; wszystko dokładnie wymieszać.
- Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko, wszystko zagotować cały czas mieszając; odstawić do wystudzenia.
- Masło utrzeć przy pomocy miksera; podczas ucierania stopniowo dodawać budyń.
- Tak przygotowany krem równo rozsmarować na wiórkowym biszkopcie i ułożyć na nim biszkopty.
Polewa
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Następnie do czekolady dodać mleko i masło, wszystko mieszać do całkowitego połączenia się składników.
- Ciasto udekorować polewą i wiórkami kokosowymi; wstawić na min. 2 godziny do lodówki.
Pięknie wygląda to ciasto. Już dawno go nie jadłam 🙂 chyba trzeba będzie je zrobić na weekend 🙂
Zdecydowanie ponadczasowe ciasto!:)