
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 230 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę „Cezar”
Jej podstawowe składniki to chrupiąca sałata rzymska oraz typowy dla kuchni włoskiej ser parmezan. Nie może zabraknąć chrupiących grzanek i świeżych, soczystych pomidorków. Twórcą sałatki Cezar jest włoski kucharz Caesar Cardini. Potrawa wzbogacona o kawałki kurczaka to idealna propozycja na obiad!
Składniki na Sałatkę
- 2 piersi z kurczaka
- sałata lodowa lub rzymska
- 6 pomidorów koktajlowych
- 3 kromki chleba
- 300 g sera parmezan
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki
- Mięso z piersi opłukać, osuszyć, pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem, papryką oraz bazylią.
- Mięso smażyć na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem odrobiny tłuszczu przez ok. 10 minut; każdy kawałek musi się dobrze zrumienić.
- Sałatę opłukać; odsączyć z niej nadmiar wody, w razie potrzeby porwać jej liście palcami na mniejsze kawałki.
- Pomidorki koktajlowe opłukać, przekroić na połówki.
- Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na tej samej patelni grillowej z dodatkiem odrobiny oliwy tak, aby powstały grzanki.
- Do sałaty dodać podsmażone mięso z kurczaka, pomidory oraz grzanki.
- W osobnym naczyniu wymieszać musztardę z sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami oliwy z oliwek. Do sosu dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Sos dodać do sałaty; wszystko wymieszać.
- Sałatę udekorować startym parmezanem; podawać zaraz po przygotowaniu.