
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 580 kcal/1 porcja
Przepis na Żeberka w coli i ketchupie
Danie idealne dla miłośników kulinarnych eksperymentów. Słodycz miodu i coli połączona z aromatem ziół to niekonwencjonalny, a zarazem świetny pomysł na marynatę. Kuchenna rewolucja pozwoli przyrządzić żeberka, które zachwycą domowników. Propozycja urozmaici codzienną kuchnię i sprawi, że zwykła potrawa stanie się wyszukanym specjałem!
Składniki na Żeberka
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 szklanka coli
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka soli czosnkowej
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Żeberek
- Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze porcje.
- W osobnym naczyniu wymieszać paprykę, sól czosnkową, pieprz ziołowy oraz po łyżeczce soli i pieprzu.
- Żeberka natrzeć mieszanką przypraw.
- W drugim naczyniu wymieszać colę z miodem i ketchupem. Tak przygotowaną marynatę przelać do żeberek ułożonych w naczyniu żaroodpornym i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok 1,5 godziny.
- Podawać z ziemniakami, surówkami lub sałatą.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Do potrawy można wybrać bardziej mięsne żeberka
Wyprobuje w sobote:)
Zachęcam również do wypróbowania przepisu na żeberka w miodzie i musztardzie! 🙂 https://cosdobrego.pl/zeberka-w-miodzie-i-musztardzie-przepis/
Nie wiedziałam ze można znaleźć takie fajne przepisy na blogu. Super sprawa 🙂 a żeberka pycha.
Bardzo jest mi miło czytać ten komentarz:) Zachęcam do dalszego śledzenia bloga:)