
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 2-3 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 230 kcal/1 porcja
Przepis na Risotto z grzybami i pomidorami koktajlowymi
Połączenie kilku prostych składników, a efekt pod względem smaku i zapachu zaskakujący. W risotto, którego kolebką są północne Włochy, rozsmakowali się nie tylko Polacy, ale popularne jest w wielu europejskich krajach. Sycąca potrawa najczęściej serwowana jest jako danie główne. Z grzybami oraz pomidorami koktajlowymi smakuje rewelacyjnie!
Składniki na Risotto
- 300 g świeżych grzybów
- 3 łyżki ryżu do risotto
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 6 pomidorów koktajlowych
- 1 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Risotto
- Grzyby obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.
- Zagotować 1 l wody, wrzucić grzyby, gotować przez 5-8 minut, następnie odcedzić.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
- Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Obgotowane grzyby wrzucić do pozostałych składników, smażyć przez ok. 10 minut.
- Do potrawy dodać umyte pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki.
- W osobnym naczyniu doprowadzić do wrzenia bulion.
- Do potrawy dodać ryż a następnie szklankę gorącego bulionu.
- Potrawę dusić pod przykryciem. W trakcie gotowania dodać kolejną porcję bulionu (gdy poprzednia ilość zostanie wchłonięta przez ryż).
- Potrawa jest gotowa, gdy ryż jest „Al dente”. Konsystencja risotto powinna być półpłynna.
- Całość doprawić solą i pieprzem
- Potrawę dodawać zaraz po przygotowaniu z dodatkiem posiekanego szczypiorku
Coś nowego dla mnie, ale smaczne 🙂
Risotto może być wykonane na wiele sposobów, poza tym jest to niskokaloryczne danie:)