
- Czas przygotowania: 1h 10 min
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 20 - 25 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 430 kcal/1 porcja
Przepis na Pierogi z malinami
Pierogi – jak to pierogi. Dość proste, jednak czasochłonne w przygotowaniu, za to z talerza znikają w zatrważającym tempie. Pierogi z malinami nie będą wyjątkiem. Ciasto klasyczne, jak na pierogi, z dodatkiem masła, farsz jedynie z malin. Pyszne, przypominające lato, dzieciństwo i wakacje spędzane u babci, na wsi. Ich wyjątkowy smak przywołuje wspomnienia.
Składniki na Pierogi z malinami
Sposób wykonania Pierogów z malinami
- Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i masło; zagniatać dodając stopniowo letnią wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podzielić go na dwie części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując odrobiną mąki.
- Z przygotowanego ciasta wyciąć kółka przy pomocy szklanki.
- Na każdym placku umieścić po kilka umytych wcześniej malin.
- Dokładnie zlepić boki każdego kółka formując pierogi.
- Zagotować 2 litry wody, dodać łyżeczkę soli.
- Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi odcedzić przy użyciu durszlaka lub wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
- Pozostałe maliny zmiksować na gładką masę, zagotować i udekorować nią pierogi.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne, a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła
Super są! Najlepiej smakują z malinami prosto z krzaczka 🙂 Pychota. Dobrze, że jest taka strona gdzie można znaleźć przepisy na „wszystko” 🙂
Dziękuję!:)