
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 3h 00 min
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 550 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczoną kaczkę z warzywami
Pieczona kaczka to danie bardzo wykwintne. Jednak żeby ją prawidłowo przygotować trzeba mieć już jakieś pojęcie o specyfice tego mięsa. Tylko jak się nauczyć jak się nie będzie próbowało? Może za pierwszym razem nie wyjdzie idealna, ale już za trzecim może być całkiem niezła. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a czas, jaki trzeba poświęcić, zajmuje marynowanie mięsa i warzyw a następnie dość długie pieczenie. Za to efekt końcowy zaskoczy nie jednego!
Składniki na Pieczoną kaczkę z warzywami
- 1 kaczka (ok. 1,5 – 2 kg)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pieczonej kaczki z warzywami
- Kaczkę oczyścić z ewentualnych pozostałości po piórach, natrzeć ją na zewnątrz oraz w środku mieszanką pieprzu, soli, majeranku oraz oliwy z oliwek, odstawić na min. 2 godziny do lodówki.
- Warzywa obrać, opłukać, pokroić w dość duże kawałki, po czym oprószyć je tą samą mieszanką przypraw, w której marynowano mięso.
- Tak przygotowaną kaczkę oraz warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć.
- Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 2 godziny, pamiętając o tym, że każdy 1 kg kaczki wymaga 1 godziny pieczenia.
Kaczka to specyficzne mięso ale trzeba dodać bardzo smaczne. Ktoś kto jeszcze potrafi ją w doskonały sposób przygotować może zwać się wielkim kucharzem. Warzywa dodają kaczce jeszcze większego charakteru oraz smaku.