
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 2 l
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 60 kcal/1 porcja
Przepis na Nalewkę z moreli
Takie trunki, jak nalewka z moreli pięknie się prezentują na sklepowych półkach z naklejką „Nalewka Babuni”. A tak naprawdę, – co ona ma wspólnego z Babunią? Nie ma to jak samodzielne przygotowanie takich delicji. Oczywiście – zanim nastąpi degustacja musi upłynąć nieco czasu. Nalewka musi dojrzeć. Wystarczy jedynie kilogram moreli, cukier, woda, spirytus i jakieś 4 miesiące i gotowe. Już można uroczo spędzać wieczory odprężając się przy kieliszeczku nalewki.
Składniki na Nalewkę z moreli
Sposób wykonania Nalewki z moreli
- Morele umyć, osuszyć, usunąć z nich pestki.
- W osobnym naczyniu zagotować 300 ml wody, dodać cukier, wymieszać.
- Do wody z cukrem dodać morele, zagotować. Naczynie z owocami i syropem pozostawić na 1 dobę.
- Syrop przecedzić przez gęste sito do słoja.
- Do syropu dodać alkohol i pozostałą ilość (zagotowanej i chłodnej) wody; wszystko wymieszać.
- Naczynie zamknąć i odstawić na 3 miesiące.
- Po 3 miesiącach nalewkę przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
- Nalewkę pozostawić na 2 tygodnie w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.