
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 tortownica
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Kopiec kreta domowym sposobem
Na samą myśl cieknie ślinka! Kto by nie pamiętał tych reklam telewizyjnych z kopcem kreta? Każdy miał na niego ochotę. Teraz można go przygotować samodzielnie w domowym zaciszu. Jak większość pysznych ciast, tak i to będzie wymagało sporego nakładu pracy, czasu no i odrobiny składników. Za to jak wszystko pójdzie po myśli – satysfakcja gwarantowana. Wynik ostateczny takiego domowego wypieku, zdecydowanie bardziej zadowala niż taki gotowiec z torebki. I ten zapach w domu – hm….!
Składniki na Kopiec kreta
- Ciasto
- 6 jajek
- 1 ½ szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 3 łyżki kakao
- Dodatkowo
- 1 opakowanie śmietany do tortów (z cukierni)
- 3 banany
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka cukru
- sok z ½ cytryny
Sposób wykonania Kopca kreta
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również olej; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!). Dodać także kakao.
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić, przełożyć na płaski talerz.
- Ciasto wydrążyć na głębokość 1 – 1,5 cm, zostawiając 1-centymetrowy brzeg nienaruszonego ciasta.
- Wydrążony biszkopt przełożyć do osobnego naczynia i dokładnie rozkruszyć.
- Spód ciasta nasączyć mieszanką 100 ml ciepłej wody, cukru i soku z cytryny.
- Banany obrać ze skorki, przekroić na pół i ułożyć płaską stroną na cieście.
- Śmietanę ubić na sztywno przy pomocy miksera.
- Do śmietany dodać startą na tarce lub posiekaną przy pomocy noża lub miksera czekoladę; wszystko dokładnie wymieszać.
- Krem wyłożyć na banany tak, aby powstał kopiec.
- Kopiec z kremu posypać okruchami ciasta i włożyć na 2 h do lodówki.