
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 porcja
Przepis na Leczo z ryżem
Słodko – ostra potrawa przygotowana na bazie kolorowej papryki, pachnących pomidorów i cebuli, podana w towarzystwie lekkostrawnego zamiennika ziemniaków i makaronu to idealna propozycja na smaczny i pożywny obiad. Leczo, danie kuchni węgierskiej połączone z ryżem to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki na Leczo
- 3 papryki o dowolnych kolorach
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Leczo
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
- Papryki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, dokładnie opłukać. Następnie pokroić je w paski, dodać do cebuli; wszystko poddusić.
- Pomidory umyć, sparzyć gorącą wodą, zdjąć z nich skórkę i pokroić w półplasterki; dodać do podduszonej papryki.
- Leczo zasypać ryżem, dusić pod przykryciem do momentu, aż ryż będzie miękki (co jakiś czas mieszając). Gdy ryż będzie przywierał do spodu garnka, należy dolać odrobinę przegotowanej wody.
- Pod koniec gotowania dodać także koncentrat pomidorowy, całość doprawić solą i pieprzem.
- Leczo dodawać zaraz po przygotowaniu z dodatkiem posiekanej pietruszki.
Taka odmiana od tradycyjnego leczo. Bardzo dobre 🙂
Jestem jednak bardziej przekonana do tradycyjnego przepisu bez ryżu.
Jednak te leczo też jest smaczne i będę robić je też raz na jakiś czas 🙂
Wersja z ryżem na pewno jest bardziej sycąca:)