
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 570 kcal/1 porcja
Przepis na Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami
Czerwona, staropolska zupa to smak dzieciństwa i najlepszych, domowych obiadów u babci. Gotowana na bazie wędzonej kiełbasy i warzyw, z dodatkiem chrupiącego boczku to świetny pomysł na pożywny i rozgrzewający posiłek. Barszcz czerwony pachnący aromatycznym majerankiem, podany w towarzystwie gorących ziemniaków to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki na Barszcz
- 4 kawałki swojskiej wędzonej kiełbasy
- 300 g wędzonego boczku
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 6 dużych buraków
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1/2 cytryny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- majeranek
- sól
Sposób wykonania Barszczu
- Obrać wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków), dokładnie je opłukać, podzielić na mniejsze kawałki.
- Kiełbasę wstawić do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować na wolnym ogniu.
- Dodać uprzednio przygotowane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, gotować przez 30 minut na bardzo wolnym ogniu; pod koniec doprawić solą wedle uznania.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować przez ok. 10 – 15 minut (aż będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane).
- Ziemniaki odcedzić i zgnieść je przy pomocy tłuczka tak, aby nie było grudek.
- Z wywaru usunąć buraki, marchewkę i pietruszkę. Kiełbasę pokroić w plastry, po czym wrzucić ją ponownie do bulionu.
- Mąkę wymieszać z 1 szklanką zimnej wody tak, aby nie powstały grudki, dolać chochlę gorącego wywaru, ponownie wymieszać; dodać do barszczu.
- Barszcz zaciągnąć śmietaną, dodać sok z cytryny; doprawić majerankiem.
- Na patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek, dodać do zupy.
- Barszcz podawać z gorącymi ziemniakami.