Odmiany miodu różnią się od siebie smakiem i barwą, co wynika z różnych pożytków pszczelich, czyli rodzaju nektaru roślinnego, spadzi i pyłku kwiatowego. Nektar roślin miododajnych posiada zróżnicowane właściwości biologiczne a każde pasieczysko posiada inne, charakterystyczne dla siebie warunki. Ze względu na korzystny wpływ na zdrowie zaleca się konsumpcję miodu z pasiek krajowych. Jednym z rodzajów miodu jest miód wielokwiatowy, określany często miodem tysiąca kwiatów, który powstaje z nektarów różnych kwiatów kwitnących na łąkach, polach czy sadach. Barwa oraz smak miodu zależą od tego, czy powstał on z nektaru kwiatów kwitnących wiosną czy latem. Miód wielokwiatowy charakteryzuje się delikatnym smakiem i szerokimi właściwościami leczniczymi, szczególnie korzystnie wpływa na mięsień sercowy i wątrobę. Kolejną odmianą tej naturalnej, słodkiej substancji jest miód rzepakowy, który ma bladożółty kolor i neutralny zapach. Miód rzepakowy wspomaga leczenie wątroby, nerek oraz trzustki. Innym rodzajem miodu jest miód spadziowy posiadający ciemną barwę oraz łagodny smak i aromat. Miód powstały dzięki zebranej przez pszczoły wydzielinie mszyc i czerwców to bogate źródło związków mineralnych, między innymi fosforu, potasu, siarki i wapnia. Wśród odmian tego słodkiego produktu należy wymienić również miód lipowy, gryczany, akacjowy oraz mniszkowy.