
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 20-25 gołąbków
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Gołąbki bez zawijania
Proste, szybkie i bardzo smaczne danie, które na myśl przywodzi tradycyjne polskie smaki. Serwowane na obiad bądź kolację, sycąca i pełna aromatu potrawa. Tradycyjne gołąbki są czasochłonne, a te bez zawijania równie smaczne, a wystarczy kilkadziesiąt minut by je przygotować. Klasycznie podawane z sosem pomidorowym bądź grzybowym.
Składniki na Gołąbki
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
- 2 torebki ryżu (200g)
- 1 kapusta pekińska
- 1 cebula
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- bułka tarta
- 4 szklanki bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
- oliwa
- pieprz
- jarzynka
Sposób wykonania Gołąbków
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu a w przypadku jej braku torebki ryżu umieścić w wodzie (ok. 3 szklanki), dodać szczyptę soli, gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wodę odcedzić, ryż ostudzić.
- Cebulę obrać, posiekać, kapustę drobno pokroić.
- Mięso mielone wymieszać z ryżem, dodać kapustę, kaszę mannę, jajka, cebulę, pieprz i jarzynkę; wszystko ponownie wymieszać na jednolitą masę.
- Z przygotowanej masy formować „kotlety”, obtaczać w bułce tartej, smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony. Kuchenka podczas smażenia powinna pracować na 6 lub 7 poziomie mocy lub średnim palniku.
- Usmażone gołąbki gotować w bulionie ok. 20 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę zahartowaną w odrobinie wywaru oraz mąkę wymieszaną z dwiema łyżkami wody w celu zagęszczenia sosu.
- Gołąbki podawać z sosem pomidorowym i ziemniakami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli masa jest zbyt rzadka a kotlety nie chcą się formować, należy dodać dwie łyżki bułki tartej
- Aby gołąbki podczas gotowania nie przypalały się, spód garnka należy wyłożyć liśćmi kapusty lub folią aluminiową
- Dodając mąkę wymieszaną z wodą do wywaru, należy całość energicznie mieszać, w przeciwnym razie, mąka może się ściąć
najlepsze!
Same pszności