
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 6-8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 240 kcal/1 porcja
Przepis na Kluski śląskie
Uwielbiane nie tylko na Śląsku. Wystarczy sos, by stworzyć smaczne i pożywne danie w kilkanaście minut. Ciemne, jasne, mniejsze i większe, z dziurką i bez dziurki, każda gospodyni na Śląsku ma swój sposób na kluski. Prawdziwy Ślązak nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez klusek. Nie może się bez nich obejść także żadna duża uroczystość rodzinna.
Składniki na Kluski śląskie
Sposób wykonania Klusek śląskich
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać 1 łyżkę soli, gotować przez ok. 10 – 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane).
- Ziemniaki odcedzić, odstawić do wystygnięcia. Następnie przecisnąć je przez praskę, przełożyć do miski i wyrównać brzegi. Masę w misce podzielić na 4 części, jedną część ciasta wyjąć na pozostałe 3 części, puste miejsce wypełnić mąką kartoflaną (do poziomu ziemniaków).
- Do ziemniaków dodać żółtko, proszek do pieczenia i masło. Masę dokładnie wyrobić rękami.
- Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości włoskiego orzecha, w każdej klusce zrobić wgłębienie.
- Zagotować 3 litry wody, dodać szczyptę soli.
- Kluski wrzucać do wrzącej wody; gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, gotować je jeszcze przez 2-3 minuty.
- Kluski wyjąć łyżką cedzakową, nie hartować w zimnej wodzie.
- Podawać ze smażoną cebulką i boczkiem lub sosem z żeberek i czerwoną kapustą.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Do klusek śląskich należy używać specjalnych odmian ziemniaków, np. „Tajfun” lub „Ibis”