
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 3 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 porcja
Przepis na Duszony ryż z polędwicą i warzywami
W roli głównej lekkostrawny zamiennik ziemniaków, soczysta polędwiczka wieprzowa oraz kompozycja warzyw. Ryż podany w takiej odsłonie, skąpany w sosie na bazie pomidorów, z nutką orzeźwiającej bazylii to świetny pomysł na danie obiadowe!
Składniki na Duszony ryż
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 2 szklanki bulionu lub rosołu
- 1 łyżeczka bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Duszonego ryżu
- Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek.
- Warzywa obrać, opłukać; cebulę drobno posiekać, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach; warzywa dodać do mięsa, wszystko podsmażyć.
- Kiedy warzywa będą miękkie, doprawić całość solą, pieprzem, bazylią; dodać także dodać koncentrat pomidorowy.
- Następnie wlać gorący bulion i wsypać ryż (zmniejszyć ogień).
- Potrawę dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. W trakcie gotowania można dodać kolejną porcję bulionu (gdy poprzednia ilość zostanie wchłonięta przez ryż).
- Potrawa jest gotowa, gdy ryż będzie miękki. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Super pomysł na obiad 🙂
Szybki i (co ważne) jednogarnkowy obiad:)