
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 5 kotletów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 270 kcal/1 porcja
Przepis na Drobiowe kotleciki z ryżem
Miękkie kotleciki, idealny posiłek dla malucha i dorosłych. Soczyste i delikatne, świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Propozycja, która urozmaici codzienne posiłki. Do tego ulubiony sos, surówka i gotowe!
Składniki na Drobiowe kotleciki
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki ryżu
- garść świeżego koperku
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Drobiowych kotlecików
- Ryż ugotować 1 szklance wody z dodatkiem szczypty soli; odstawić do wystygnięcia.
- Mięso mielone wymieszać z ryżem, jajkiem, bułką tartą, koperkiem; doprawić solą i pieprzem.
- Z tak przygotowanego mięsa uformować kotlety wielkości połowy dłoni (ok. 5 sztuk).
- Na patelni rozgrzać pół szklanki oliwy; kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 4 minuty z każdej strony. Kuchenka podczas smażenia powinna pracować na 6 poziomie mocy lub średnim palniku.
- Podawać zaraz po przygotowaniu z ulubionym sosem.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby kotlety miały mniej kalorii, można je przygotować w parowarze lub ugotować w bulionie