
- Czas przygotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Czekoladowe ciasto na zimno
Gdy zabraknie czasu i ochoty na krzątanie się po kuchni, a znajomi zapowiedzieli się z wieczorną wizytą, świetnym rozwiązaniem będzie czekoladowe ciasto na zimno. Wymaga minimum poświęcenia. Jedyny niezbędny czas, to ten, którym masa musi stężeć. Proste szybkie i niedrogie. A jaki jest efekt? Hmm… oczywiście smakowity!
Składniki na Czekoladowe ciasto na zimno
- 1 l mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 duża paczka herbatników
Sposób wykonania Czekoladowego ciasta na zimno
- Kaszę mannę wymieszać z 1 szklanką zimnego mleka.
- Pozostałą ilość mleka zagotować z dodatkiem cukru, masła i kakao, a następnie dodać wcześniej przygotowaną kaszę mannę.
- Masę gotować do momentu, aż zgęstnieje (cały czas mieszając), po czym zdjąć ją z ognia.
- Na blasze z papierem do pieczenia wyłożyć pierwszą warstwę herbatników, przelać na nią lekko ostudzoną masę i przykryć całość drugą warstwą ciastek.
- Ciasto odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
też takie robię 🙂 Jest pyszne 🙂 Tylko ja znam inną nazwę i dodaje rodzynki i czasami posiekane orzechy włoskie 🙂
O proszę:) chętnie wypróbuję wersję z rodzynkami i orzechami włoskimi:)
pyszne i szybkie w przygotowaniu,polecam
Cieszę się!:)
Muszę zrobić, uwielbiam takie szybkie ciasta! Tylko zamiast cukru i ciemnego kakao wolę dać Mix Fix, szybciej się rozpuszcza i nie ma potem grudek 🙂 chyba nawet dziś zrobię, tylko skoczę po herbatniki
Fajny pomysł Ewelinka, też tak zrobię.