Jest kilka sposobów, aby przeciwdziałać czernieniu bananów. Niektóre dotyczą świeżo zakupionych owoców, inne tych pokrojonych w sałatce owocowej.

Jednym ze sposobów na zachowanie świeżego wyglądu bananów, jest ich rozdzielenie i nie przechowywanie w całych kiściach. Banany niemające kontaktu z innymi owocami nie będą przedwcześnie czerniały. Gdybyśmy jednak chcieli przechowywać banany w kiściach, warto zabezpieczyć folią spożywczą miejsce, w którym są złączone.

Jeśli chcemy wydłużyć czas dojrzewania bananów, powinniśmy je trzymać z daleka od jabłek czy pomidorów – w ich towarzystwie znacznie szybciej znaczną ciemnieć.

Nienajlepszym rozwiązaniem jest przechowywanie ich w lodówce. Jeśli włożymy tam niedojrzałe owoce, proces dojrzewania może zostać zatrzymany i niestety te okazy już nie dojrzeją. Jeśli już musimy je przechowywać w lodówce, to musi to być miejsce, w którym temperatura i cyrkulacja powietrza jest nieco wyższa (mogą to być na przykład drzwiczki).

A co należy zrobić, żeby banany w sałatce nie czerniały? Najprostszym i najczęściej stosowanym sposobem jest skropienie ich sokiem z cytryny.