Warzywa strączkowe, do których zalicza się groch, fasolę oraz bób mają niewielkie wymagania glebowe oraz korzystnie wpływają na zdrowie. Bób i groch to warzywa odporne na niskie temperatury, natomiast fasola jest rośliną ciepłolubną. Warzywa strączkowe mają duże zapotrzebowanie na światło, a jego brak powoduje zmniejszenie liczby kwiatów oraz strąków. Potrzeby wodne warzyw strączkowych są umiarkowane. Podłoże pod ich uprawę powinno być lekko wilgotne, ponieważ niedostatek wody przyczynia się do przedwczesnego dojrzewania nasion. Uprawę warzyw strączkowych zaleca się na żyznych glebach , próchnicznych o uregulowanych stosunkach wodno – powietrznych. Warzywa strączkowe charakteryzują się dużą zawartością białka oraz stanowiących źródło energii węglowodanów złożonych. Ponadto wartość indeksu glikemicznego (wskaźnika informującego jak spożycie danego produktu wpływa na wzrost poziomu glukozy we krwi) warzyw strączkowych jest niska. Ze względu na wysoką zawartość białka w 100 g produktu warzywa strączkowe są istotnym elementem diety bezmięsnej.