
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 10 - 12 placków
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Placki z kurczakiem i pieczarkami
Chrupiące, energetyczne, idealne na obiad. Można się nimi zajadać bez końca, dlatego najczęściej bardzo szybko znikają z talerza. Urozmaicenie codziennych obiadów, przez podanie piersi z kurczaka w nowym wydaniu. Serwuje się je z sałatą, surówką bądź ulubionym sosem. Zasmakują również dzieciom niejadkom.
Składniki na Placki
- 1 pierś z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 5 plastrów żółtego sera (ok. 100 g)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki przyprawy 'Gyros' lub przyprawy do kurczaka
- pieprz
- olej
Sposób wykonania Placków
- Cebulę obrać, posiekać w kostkę, zrumienić na patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju.
- Pieczarki opłukać, pokroić w dość dużą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, w którym cała woda zawarta w pieczarkach odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
- Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Do mięsa dodać ser żółty pokrojony w kostkę, majonez, przyprawę „Gyros”, jajka, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną oraz pieczarki. Wszystko doprawić odrobiną pieprzu. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać 2 szklanki oleju. Z przygotowanej masy za pomocą łyżki układać placki i smażyć je na 7 stopniu mocy kuchenki (lub średnim palniku) z każdej strony po ok. 5-7 minut. Placki z zewnątrz muszą się zrumienić, a kawałki kurczaka nie mogą być surowe.
- Placki po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z ziemniakami i ulubionym sosem.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Gdy placki podczas podsmażania rozwarstwiają się, do masy należy dodać więcej bułki tartej
Istny kosmos 😀 Bardzo dobre 🙂 polecam serdecznie
Dziękuję za miłe słowa:)
Bardzo smaczne rodzinka była zachwycona 🙂