- Czas przygotowania: 3 minut
- Czas gotowania: 5 minut
- Porcje: 1 porcja
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 20 kcal/1 porcja
Przepis na Jesienną herbatę z pomarańczą i goździkami
Aromatyczna, rozgrzewająca, idealna na jesienne słoty i długie zimowe wieczory. Herbata, bo o niej mowa, jest parzona według różnych receptur. Do herbaty wystarczy dodać plastry bogatej w witaminę C pomarańczy i imbiru o intensywnym aromacie, a całość przyprawić kilkoma goździkami. Można komponować ją według indywidualnego gustu i smaku. Nie może zabraknąć odrobiny miodu i soku malinowego. Otrzymany napój pozwoli przezwyciężyć jesienną chandrę i pomoże w walce z przeziębieniem!
Składniki na Herbatę
- 1 torebka czarnej herbaty
- 4 grube plastry pomarańczy ze skórą
- 2 plasterki imbiru
- 5 goździków
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki syropu malinowego
Sposób wykonania Herbaty
- Herbatę zalać świeżo zagotowaną wodą.
- Do napoju wrzucić goździki, zaparzyć (5 minut).
- Dodać plastry pomarańczy ze skórą oraz kawałki imbiru.
- Do herbaty dodać syrop malinowy oraz miód, wymieszać.
Super. Robiłam, piłam i byłam zachwycona. 🙂 Ale wersja bez imbiru też dobra .
przepis zasłużył na 5 gwiazdek
Leże w łóżku i piję cały czas tę herbatkę 🙂 skończyła mi się pomarańcza dlatego używam już cytryny i ja dodaję 2 łyżki miodu, gdyż dosyć mocno przychorowałam 🙁 ale herbatka rozgrzewa i jest dobrze 🙂 Polecam wszystkim, którzy borykają się z przeziębieniem, jest idealna!
Ja również ją polecam wszystkim, którym znudziła się tradycyjna herbata z cytryną!
Do takich przepisów może się świetnie nadać czarna herbata, zwłaszcza smakowa, jeśli ktoś nie lubi nudy. Polecam wybierać szczególnie stąd: https://www.tearebels.pl/kategoria-produktu/herbata-tea-rebels/herbaty-czarne/