
- Czas przygotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 210 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę grecką
Nikogo nie trzeba przekonywać, że sałatki ze świeżych warzyw są zdrowe. Sałatka grecka to świetny pomysł na każdą okazję. Można podawać ją jako przekąskę, na śniadanie, pasuje również do dań z grilla. Smak świeżych warzyw wystarczy dopełnić serem feta i zastrzyk witamin gotowy!
Składniki na Sałatkę grecką
- 200 g ulubionej sałaty
- 2 pomidory
- 1 ogórek gruntowy
- 1 czerwona cebula
- 30 czarnych oliwek bez pestek
- 200 g sera typu 'Feta'
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki greckiej
- Sałatę opłukać, odsączyć z nadmiaru wody, porwać palcami na mniejsze kawałki.
- Pomidory opłukać, pokroić w kostkę.
- Cebulę i ogórek obrać, opłukać; cebulę pokroić w piórka a ogórek w kostkę.
- Sałatę wymieszać z pomidorami, ogórkiem, cebulą, dodać oliwki oraz ser feta pokrojony w kostkę.
- Sałatę skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, doprawić pieprzem; wymieszać.
- Podawać zaraz po przygotowaniu.