Spożywanie pokarmu jest nieodzownym elementem naszego życia. Wiele posiłków stało się istotną częścią tradycji oraz wiary. Dla większości z nas jedzenie to sposób na poprawę nastroju, droga do zadowolenia oraz ucieczka od problemów i stresów. Do grona pokarmów, które mają korzystny wpływ na nasze samopoczucie zaliczyć można orzechy brazylijskie, co wynika z wysokiej zawartości selenu. Niedobór tego pierwiastka potęguje uczucie zmęczenia, niepokoju oraz podenerwowania. Kolejny produkt, który poprawia nastrój to dziurawiec. Obok wielu właściwości leczniczych, takich jak zwalczanie stanów zapalnych czy łagodzenie dolegliwości trawiennych przyczynia się również do zmniejszenia lęków i depresji. Skutecznym rozwiązaniem w walce z chandrą jest zjedzenie kilku kostek gorzkiej czekolady. Pozytywny wpływ tego produktu na samopoczucie to między innymi zasługa metyloksantyn, takich jak kofeina i teobromina. Wśród produktów, które przyczyniają się do poprawy nastroju wymienić należy naturalny, zdrowszy zamiennik cukru, czyli miód. Ma on działanie bakteriobójcze i łagodzi stany zapalne, a ponadto jest pomocny w walce z depresją, nerwicą a nawet schizofrenią. Pokarmy, które wyzwalają w nas poczucie odprężenia i radości to również jajka, pomidory, szparagi oraz wiórki kokosowe. Jak widać jedzenie nie tylko utrzymuje nas przy życiu, ale jest też gwarantem dobrego samopoczucia!